Selasa, 15 Ogos 2017

Ikan Kembung Air Asam

Resepi ni yang paling simple dan mudah nak buat. Balik kerja laju laju masuk dapur masak lauk ni.

Ikan kembung Air Asam untuk makan malam ni. Satu lauk ja dah cukup, makan dengan nasik panas.

Bahan bahan :

3 ekor ikan kembung
3 biji tomato
2 biji limau kasturi
Cili padi (tumbuk kasar)
Secawan Air asam
Sedikit belacan
Gula
Garam

Cara cara :

1) Rebus ikan kembung, tos dan masukkan dalam bekas
2) tumbuk cili padi, kemudian satukan dengan tomato yang dipotong dadu dalam satu bekas.
3) Campurkan air asam, perahan limau kasturi, belacan gula dan garam.
4) Lepas dah sebati semua bahan, tuangkan ke dalam bekas yang berisi ikan tadi. Siap.

Satu lauk dah cukup 😍

2 ulasan: